Egy nap az óvodában

7-óra 30-tól nyitva a Debreceni Kikelet Waldorf Óvoda, ahol az óvónéni már várja a csöppségeket, akik egy órán belül érkeznek, ekkortól kezdődik a Waldorf módszertan szerint felépített nap. A gyerekek elkezdhetik készíteni napi művészeti alkotásukat (hétfő-rajzolás; kedd-viaszgyurmázás; szerda-festés; csütörtök-kenyérsütés; péntek-gyapjúzás). A napi műveken egészen 10 óráig lehet dolgozni, de közben szabadon lehet játszani is, majd a tevékenység végén mindenki rendet rak

Ezt egy közös „tízórai” étkezés követi, melyet egy reggeli kör, a nap köszöntése vezet be (dalok, versek, körjáték). Ekkor a napi gabona-kása adagot lehet elfogyasztani (hétfő - rizs; kedd - árpa; szerda - köles; csütörtök - rozs cipó; péntek - zab), amit különböző ízesítéssel tesznek készítői élvezetesebbé.

11 órától délig minden nap udvari játék, séta következik a friss levegőn. Az időjárási viszonynak megfelelő öltözetben mindig kimegy a csapat a kis játszótérre, legfeljebb a kint tartózkodás ideje változhat az időjárás miatt.

12 órakor tisztálkodással készülnek az ebédre a gyerekek, amit meseolvasással igyekeznek a harsány játék időszakából az étkezés csendesebb tevékenységébe átvezetni. Minden hónapnak meg van az adott meséje, amit alaposan feldolgoznak, s olykor szó szerint rögzítenek is magukban a gyerekek.

Ebéd után, legkésőbb fél kettő körül a legtöbb gyermek és a „délelőttös” óvónéni is elhagyja az ovit, mivel a waldorf óvodákban az eredeti irányelvek szerint csak fél napot töltenek a gyermekek. 

Azonban néhány szülő nem tudja ezt megoldani, így van egy délutános óvónénink is, aki már az udvari játék idején bekapcsolódik a  mindennapi tevékenységbe. A délutáni, kisebb létszámú csapatot ő altatja a 13:30 és 15 óra között, az ébredés után uzsonnával és játékkal tölthetik az időt a szülők érkezéséig a gyerekek, vagy az udvaron játszanak.

Legkésőbb 16 óra 30-ig lehet értük jönni.